
Părinții pe timp de criză sunt tot părinți, nu sunt nici perfecți, nici răi, nici buni, sunt pur și simplu oameni.
Dragi părinți, dați-vă voie să nu fiți perfecți, nici acum în criză, nici pe timp de ”pace”. Luați-vă de pe umeri greutatea de a face totul cum trebuie. Și până la urmă, ”cum trebuie”?
Nu ai nevoie să fii perfect, nici pentru tine, nici pentru copilul tău. Fii blând cu tine și dă-ți voie să greșeșți, să nu știi, să nu vrei, să mai spui și nu în gura mare, atunci când corpul tău urlă deja asta de ceva timp.
În zilele astea ești pentru copilul tău părinte și bunica și educator și tot ”satul” ăla care crește un copil. Acum ești tu și atât.
Oprește-te și redu puțin ritmul. La sfărsitul crizei nu toți copiii vor ști să citească, să scrie și nu toți s-au concentrat zeci de minute la activități.
Însă toți copiii, fără excepție, învață în aceste zile o lecție importantă, aceea a răbdării, a curajului, a cum să greșeșți și cum să repari greșeală. În zilele astea copiii învață de la părinți cum se comportă oamenii atunci când le este frică, când se simt nesiguri sau singuri. Iar când ”predai” lecțiile astea, nu e nevoie de perfecțiune, ci de sinceritate și acceptare.
În fiecare casă din lumea asta se predă acum, mai mult ca oricând, lecția acceptării, a cooperării și a rezistenței la frustrare. Sunt părinți care, la ora la care tu citeși asta, fac yoga, meditează, beau ceai de lavandă sau pur și simplu mușcă dintr-o pernă, fiecare încercând în felul său să fie bine. Aceeptă-te cu tot ce simți acum, acceptă-te când te bucuri de timpul cu copilul tău, dar și când simți că nu mai poți încă o zi ca asta.
Oprește-te și redu puțin ritmul. Părinții în viața reală greșesc, își pierd răbdarea și nu se conectrează cu copilul 12 ore pe zi. Asta se întâmplă numai pe Facebook, acolo e totul perfect. Tu rămâi real. Copilul tău îți vă mulțumi cândva.
Dragi părinți, voi și copiii voștri sunteți eroii în vreme de criză! Sunteți cei care faceți dintr-un balcon cel mai tare loc de joacă, așteptând cu râbdare și curaj, zile mai bune.
Photo credit: www.ptsdjournal.com