Gabriela Hranovschi

”Cred că primii ani de viață ne definesc într-un fel sau altul modul în care ne dezvoltăm și suntem pe tot parcursul vieții.  Este o perioadă în care copilul învață mai multe lucruri decât în oricare alta din viața sa.

Această idee este și motivul pentru care am ales să pregătesc Cuibul pentru copii și părinți.  Child`s Nest este un mediu al copilului, unde el poate pur si simplu să fie și să se dezvolte în ritmul său, având aproape părintele.”

Terminasem facultatea de Relații Internaționale și studii Europene, participam la un internship  de unde m-am și retras după o scurtă perioadă de timp,  hotărând ferm că politica și lumea ceea neprietenoasă (cel puțin pentru mine) nu sunt mediul din care îmi doresc să fac parte.

Apoi un anumit contex, care m-a facut să îmi dau seama cât de important este mediul în care ne aflăm, de la casa în care stăm, până la oamenii de care suntem înconjurați. Și dacă noi, adulții, putem să schimbăm mediul, să reorganizăm casa, astfel încât să ne dea o ”stare de bine”, să ne distanțăm de oamenii nepotriviți sau să ne apropiem de cei în preajma cărora ne simțim bine, pentru un copil toate aceste lucruri sunt imposibile.

Un copil trăiește într-un mediu în care nu poate face nicio schimbare, cel puțin nu în primii ani de viață, exact cei mai împortanți.

Așadar acel context din viața mea m-a facut să ma îndrept către alt domeniu, cu totul nou. Citeam chiar atunci o carte, Dalai Lama, Emoții distructive, și încă o dată am realizat că ceea ce învățăm în copilărie ne definește într-o mare măsură, chiar fără să ne dăm seama, cu alte cuvinte suntem produsul mediului în care creștem.

Apoi am cautat metode de educație care respectă copilul și potențialul său enorm cu care se naște, iar metoda cea mai apropiata de ce credeam eu că înseamnă educație cu respect, iubire și compasiune a fost metoda Montessori.

Deși am absolvit și a doua facultate, în domeniul Științelor Educației – învățământ primar și preșcolar, am ales să aprofundez metoda și filosofia Montessori, pentru că simt că aceasta este cea mai aproape de nevoile copilului din primii 3 ani de viață. Primul pas făcut a fost absolvirea ”Birth to Three Assistants Course” organizat de Institutul Montessori București și acreditat de Association Montessori Internationale.

Apoi a urmat ”marele curs” – Assistants to Infancy, Birth to three years age, acreditat AMI – care a fost în acelați timp o experiență transformatoare pentru mine, un exercițiu de răbdare și introspecție pe care ma bucur că am avut ocazia să le trăiesc.

Sunt așadar educator Montessori, acreditat, dar învăt în fiecare zi câte ceva nou de la copii și împreună cu părinții suntem o comunitate de învățare și suport.

Cele mai recente articole

Din Cuib

5 locuri cu poveste de văzut împreună cu copilul. Maternitatea nu trebuie să te țină în casă.

A călători sau a nu călători. Aceasta este întrebarea. Mereu asteptăm acel moment potrivit, dar…
Din Cuib

Și tu te gândești cu emoții la momentul adaptării la creșă sau grădiniță?

Adaptarea (după cum îi spune si numele) este perioada aceea care are rolul de a…
Parenting

Ce este și ”joaca” asta?

Vad copii prin parc jucându-se cu o mașinuța, iar părintele sau bunicul întreabă: “Câte roți…