A călători sau a nu călători. Aceasta este întrebarea.
Mereu asteptăm acel moment potrivit, dar oare pentru a călători cu un copil, când este momentul potrivit?
Eu strâng în jurul meu oameni care mă inspiră, iar când vine vorba de călătorii (și nu numai), omul care mă inspiră și mă bucură este Andrada.
Pe Andrada am cunoscut-o anul trecut, este unul din oamenii dragi pe care anul 2020 i-a adus în viața mea. Luna a fost motivul întâlnirii noastre și tot Luna este motivul pentru care Andrada cauta să găsească locuri cu poveste prin care copilul ei să descopere lumea.
Pentru că ea scrie atât de frumos pe pagina ei de Instagram, sunkissedhome, aș vrea să o descoperiți și voi si poate să vă inspire la noi călătorii și descoperiri.
Articolul pe care am invitat-o să îl facă este povestea călătoriilor împreună cu Luna și a modului lor de a crește. Pentru că fiecare crește și face lucrurile într-un mod unic și irepetabil, ia din acest articol ce crezi tu că se potrivește sufletului tău.
Am rugat-o așadar să scrie despre 5 locuri minunate pe care le-au descoperit împreună și în care se poate merge cu un copil de până în 2 ani dar și despre cum au ajuns ei să fie pregătiți să facă pasul cel mare și să plece cu un copil mic (și cu multe bagaje) către noi descoperiri.
Dacă și tu simți că a venit momentul pentru voi să călătoriți, atunci iata aici inpirație:
Nu știu cum sunt alte mame, însă eu când eram însărcinată visam cu ochii deschiși la toate excursiile pe care urma să le facem în nouă formulă de trei. Îmi imaginam plimbări la munte, plimbări pe malul mării, cafele băute la câte o terasă simpatică, și cărți citite cât bebe doarme. Sunt convinsă că nu este o surpriză pentru nimeni că lucrurile nu au decurs chiar așa. Sunt tot mai multe mame care își fac curaj să arate adevărata imagine a maternității și e de mare ajutor să știi că nu ești singura care trece prin nebunia asta faină și grea.
Însă după câteva săptămâni (6, 8, 12, 50, după caz), îți dai seama deodată că parcă ți-ai găsit un echilibru. Că în sfârșit parcă te-ai obișnuit cu noua viață și că poți începe să faci din nou loc lucrurilor care îți bucurau sufletul mai demult.
Îmi amintesc și azi cum am dat primul search timid după o cazare la munte, spunându-mi încontinuu: You can do this, you can do this! Probabil cumva ne-ar fi ieșit plecarea, însă fix a două zi a venit pandemia peste noi, iar toate planurile au fost anulate. Apucasem deja să facem o lista intitulată “Bagaj munte updated v2.5” care conținea aproximativ 2371 de articole de luat cu noi și taskuri de bifat înainte de marea plecare. A fost pentru prima dată când am răsuflat ușurați că nu a mai trebuit să plecăm, și abia acum pot recunoaște asta.
În lunile de restricții și stări de urgență care au urmat, am luat la periat acea listă de nenumărate ori. Încât am rămas cu un șablon de bagaj, pe categorii, pe care îl folosim și în ziua de astăzi. La fiecare plecare tot ștergem definitiv lucruri de pe acea lista, încât să plecăm tot mai lejer. Avem nevoie de mult mai puține lucruri decât credem, iar asta e unul din secretele calalătoritului cu un copil.
Când vine vorba de cazări, fiecare trebuie să definească ce înseamnă un loc baby-friendly pentru familia sa. Pentru noi, un loc prietenos pentru copil nu înseamnă un loc cu spațiu de joacă organizat, și nici un loc unde găsim masă de schimbat, scaun de masă sau pătuț de bebe. Iar eu personal prefer să gătim sau să venim cu mâncare de acasă, decât să mergem la restaurant. Deci nici existența unui restaurant nu a fost un factor în a alege cazările.
Pentru noi, un loc potrivit pentru cea mică înseamnă:
- Să ofere siguranță
- Să fie liniștit
- Să fie un spațiu cât mai simplu, fără prea multe decorațiuni care să o tenteze
- Să aibă bucătărie sau chicinetă
- Să aibă un pat mare
- Să aibă spațiu exterior
- Să aibă priveliște de vis, că altfel putem să ne bucurăm de viață și de acasă.
Iar cum pandemia a jucat și ea un rol important în alegerea oricărei cazări, am căutat doar cabane sau apartamente care se închiriază cu totul. Pensiunile și hotelurile le-am exclus. Preferatele noastre au fost niște locuri cu priveliști de poveste, în care am trăit momente pe care sunt convinsă că nu le voi uita niciodată.
1. Casa Blanca
Primul loc în sufletul meu îl ocupă acest complex de bungalow-uri situate direct pe plajă, în Olimp. Fiecare căsuță are dormitor, baie, chicinetă, living și un front porch cu vedere spre mare. Internetul e destul de bun pentru work from home, iar marea e ideală pentru alt tip de conexiune, mai faină 🙂
Hint: numai prima căsuță din șirul de bungalowuri are vedere frontală spre mare. Am trăit acolo câteva zile la care am visat dintotdeauna. E o căsuța desprinsă din vise, prin a cărei geamuri vezi marea în toată splendoarea ei. Noaptea se auzeau valurile și cum se ceartă pescărușii între ei. La prima oră, Luna ieșea în pijamale să ude florile sălbatice din curte, iar înainte de micul dejun deja vizitasem odată plaja. Dimineața amestecam în oala în care fierbea ovăzul cu lapte, și mă uitam la albastrul mării și mă gândeam: is this real?! It was 🙂 Și e chiar aici, la maxim 3h de București. Locația și ofertele de preț le găsiți pe situl lor – Casa Blanca Olimp
Ca o paranteză, vreau să spun că multă lume consideră că e nedrept că unele cazări din România au aceleași prețuri precum în alte țări frecventate în concedii. Ca și cum, doar pentru că e în România, ar trebui automat să coste puțin. Mie personal mi se pare un avantaj să găsim aici, aproape de casă, locații excepționale. Locuri create de oameni care se gândesc la toate amănuntele și pun suflet, energie și fonduri încât să ofere experiențe deosebite și exotice, fără să fie nevoie să pleci prea departe de casă.
Revenind 🙂 Se poate mânca la restaurantul Popasul Pescarilor, sau la Anika by the Sea, care are și café bar pe plajă, cu muzică relaxantă care cânta în surdină. Însă noi am preferat să ne aducem mâncare de acasă. Mereu m-am întrebat cum ar fi viața dacă aș locui într-o căsuță la mare, dacă aș lua fiecare mic dejun și prânz și cină în curte, ascultând valurile. Am aflat, e minunat!
Ce am mai făcut pe acolo:
- Ne-am plimbat până în Pescăruș, satul pescăresc situat după prima stâncă pe stânga
- Ne-am uitat la pescari cum duc plasele în larg pentru pescuit
- Am mâncat iaurt, cu scoici pe post de lingurițe
- Am fost spre Novum by the Sea, unde e un spațiu de relaxare incredibil și un curcubeu de trepte
- Ne-am dat zilnic în toate leagănele de pe toată lungimea plajei, vreo 8 la număr
- Am făcut biscuiți și tort (au și un mini cuptor)
- Am cules scoici
- Am inventat un joc intitulat “Hlizeala Scoicilor” sau “Dezamorsatorul de Bombe”, încă dezbatem numele
- Am stat și ne-am plictisit și ce bine a fost!
Singurul minus al locației a fost ultima porțiune de drum (10 minute), pe care se înaintează greu și pe care încape o singură mașină, deci trebuie să te aștepți cu cei de pe sensul opus. Dar în niciun caz nu e un motiv să nu mai mergem acolo.
Recomand această locație pentru familiile cu copii, însă numai extra sezon (în luna mai sau luna septembrie), când e pustiu și liniște. În ultima seară (28 mai) începeau deja pregătirile pentru turiștii care urmau să vină, iar acea seară a fost mai dificilă din punct de vedere acustic.
2. Moon Resort
Acest loc pare desprins din vederile elvețiene. Toate reclamele spun asta despre el, că nu pare a fi în România. Când de fapt România are locuri minunate, care ne așteaptă să le descoperim.
Moon Resort e un complex de mai multe căsuțe tip container, cu living, baie, 1 sau 2 dormitoare și terasă. Wow factorul sunt munții Bucegi, care se văd în toată splendoarea prin ferestrele imense din living. Acest view a fost atracția principala pentru noi. Mi-a plăcut mult și designul casei, în stil scandinav, care îți inspiră liniște și relaxare.
Noi am fost aici iarna, când ningea ca în povești. Am pornit șemineele electrice și am băut ceai cald după ceai cald. Mă întreb cum o fi vara acolo 🙂
Mâncare se poate servi sau comanda de la restaurantul de vis-a-vis. Dar noi mergând în plină pandemie, am venit cu mâcare de la Oala cu Bunătăți, și am luat fiecare masă în casă, cu ochii pe geam.
Ce am mai făcut pe acolo:
- Am fost la Castelul Cantacuzino
- Am fost la săniuș pe dealul din spatele complexului. Vara se poate face drumeție prin pădure
- Am făcut clătite
- Am stat și ne-am plictisit și ce bine a fost!
Singurul minus a fost că terasa nu avea protecție pe margini, iar Luna tocmai începuse să meargă peste tot. Însă ce am învățat de la Gabriela este că e responsabilitatea noastră să creăm un mediu sigur pentru copil (duh!), în loc să îi limităm explorarea sau să îl stresăm verbal că e periculos. Așadar, am îngrădit noi marginea terasei cu scaune și a fost mai relaxant.
Locația și ofertele de preț le găsiți pe situl lor – Moon Resort
3. Back to Nature
Acesta este alt complex de căsuțe cu un design tare fain, în stil nordic. Fiecare detaliu din cabana în care am stat era fascinant, tot spațiul era ca un showroom cu piese cu bun gust. Munții Bucegi au fost din nou priveliștea principală la care să te uiți cât îți bei cafeaua, legănându-te în unul din balansoarele din casă (3!). Fiecare amănunt te invită să te relaxezi și să savurezi momentul.
Sună boem și puteți fi convinși că lucrurile sunt un pic altfel, în realitate, atunci când e și un copil mic în casă. Nu vreau să creez așteptări nerealiste, așa că menționez că relaxarea asta absolută se petrecea până în ora 8 dimineața, și la somnul de prânz. În prima zi făceam în continuu damage control, căci Luna ba se lovea cu bărbia de o masă, ba își dădea cu leagănul în cap, ba se îndrepta amenințător către scări (dormitoarele sunt la etaj). Însă ne-am dat seama că locul 100% baby friendly pe care îl caută toată lumea nu există, iar așteptându-ne să îl găsim ne crează doar limitări, care ne țin în casă. Un loc cu adevărat sigur îl creăm noi, observând copilul și făcând modificările necesare. Așa că am mutat mobilă de colo-colo până nu a mai fost niciun pericol.
Complexul este format din mai multe cabane pe unul sau două niveluri, care se închiriază în întregime. Au unul sau două dormitoare, iar pentru familiile cu copii mici recomand cele cu un singur dormitor, căci sunt pe un singur nivel. Spațiul exterior este foarte generos, iar fiecare cabană are zona proprie de grătar și masă. Există și un spațiu de joacă, însă adevărată atracție pentru Luna a fost turma de oi care își petreceau timpul în jurul cabanei.
Locația și ofertele de preț le găsiți pe situl lor – Back to Nature
4. Amfiteatrul Transilvania
Despre acest loc sunt multe de povestit. Va invit să le citiți povestea de pe site, și va pot confirma că în realitate e fix așa cum descriu ei. E un loc cu o poveste frumoasă de descoperit, trăind câteva zile acolo. Așa ne-am simțit, ca și cum am locui acolo, nu ca și cum am fi turiști. Dimineața ieșeam din casă, spre micul dejun, și uitam și de foame și de cafea când vedeam priveliștea care părea de pe altă lume. Fie că era senin, fie că erau ceață și nori, nu voiam decât să mai absorbim un pic ce vedeam în fața ochilor. Munți, dealuri, păduri, așezări, toate într-o vedere de 360°.
Ce am mai făcut pe acolo:
- Ne-am plimbat pe dealuri
- Am admirat detaliile lucrurilor meșteșugărite de oamenii locului – mobilier, decorațiuni, fiecare cu povestea ei
- Am mâncat cel mai bun mic dejun. Din când în când e fain să îți pregătească altcineva terciul de ovăz
- Ne-am dat în leagănele cu vedere spre munți
- Ne-am minunat de diverse detalii, cum ar fi că vopseaua verde de pe pereți e făcută din urzici
- Ne-am dat de-a dura la vale pe iarbă
- Am stat și ne-am plictisit și ce bine a fost!
Cele două minusuri la acest loc: lipsa chicinetei și drumul. În camera era doar un mini frigider și am fost nevoiți să mâncăm doar la restaurantul lor (cu mâncare excepțională!). Iar ultima bucată de drum este o provocare pentru oricine cu mașină joasă. Există totuși opțiunea să lași mașina în parcarea de jos și îți oferă ei transport până sus.
Locația și ofertele de preț le gășiți pe situl lor – Amfiteatrul Transilvania
5. Seaview Apartment
Menționez și acest loc pentru priveliștea incredibilă și pentru că aici am conștientizat beneficiile reale pe care călătoritul le aduce unui copil mic.
Seaview este un apartament în Balcic, Bulgaria, în cadrul complexului Princess Residence. Este la câteva minute de mers pe jos de Grădinile Reginei, iar din grădina blocului ieși direct pe esplanada de pe malul mării. Are vedere la mare din dormitor, living și de pe terasă imensă, și vedere spre munte din bucătărie și din al doilea dormitor.
Doar pentru că îmi doream o cazare cu vedere directă la mare, am închiriat singura variantă disponibilă: un apartament mare și cu un layout întortocheat, de te pierdeai în el. Însă când am ajuns în el, am văzut ce a învățat Luna din toate excursiile noastre: să aibă curaj să exploreze locuri noi și să își dezvolte orientarea în spațiu. În câteva minute deja știa cum să ajungă din living în bucătărie, lucru care mie mi-a luat mai mult (dacă închiriați vreodată apartamentul ăla, veți înțelege de ce) 🙃
Ce am mai făcut pe acolo:
- Ne-am plimbat pe esplanada de-a lungul mării
- Am fost la Grădinile Reginei Maria și am așteptat-o pe Luna să miroasă toate florile
- Am fost la crama regală și ne-am aprovizionat cu vinuri
- Am fost la Lidl după provizii și am gătit mâncare proaspătă pentru două zile
- Când începuse să se aglomereze și nu ne mai plăcea pe esplanadă, ne-am retras în apartament și am băut ceaiuri în living, uitându-ne la mare
- Am asistat de pe dig la apusul de Soare și am urmărit pisici. Nimic fancy, fără niciun plan, doar am urmat-o pe Luna
- Am stat și ne-am plictisit și ce bine a fost!
Locația și ofertele de preț le gășiți pe Booking – Seaview Apartments
☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️
Ce am învățat din toate aceste excursii și în general din a fi părinte, este că pentru fiecare dintre noi funcționează lucruri diferite și că nu există o rețetă pentru toată lumea. Fiecare copil este unic, iar pentru o excursie plăcută e necesar ca adulții să se muleze pe felul de a fi al celui mic.
De aceea noi nu plecăm la prima ora la drum, ci îi “umplem” Lunei paharul de iubire cu timp petrecut împreună dimineața, ca apoi să aibă răbdare pe drum (și eventual să facă și un somnic). Pentru alți prieteni de-ai noștri funcționează plecatul la 6 dimineața sau chiar călătoritul noaptea.
De asemenea, nu ne facem planuri să decurgă lucrurile într-un anumit fel sau să vizităm anumite locuri. Simplul fapt că trăim câteva zile în altă parte este de ajuns. Iar orice apucăm să facem în plus e bonus 🙂 Luna nu va avea amintiri explicite despre aceste excursii, însă felul în care s-a simțit va defini modul în care va fi ea ca om și cum va interacționa ea cu lumea din jur.
Happy traveling! ☀️
*Acest articol nu este un parteneriat plătit, este vorba doar de bucuria de a împărtăși, iar pozele sunt din arhiva personală a Andradei.