”Pana sa te intalnesc, mi-ar fi placut mult sa gasesc pe cineva instruit Montessori care sa atraga atentia asupra principiilor care se expun un pic mai mult eronat in online. Autenticul Montessori nu este asa cum il percepe o mamica din online-ul de astazi.
Sunt incantata ca te-am intalnit si cu siguranta nu este intamplator. Pentru mine, am simtit ca ai aparut cand aveam cea mai mare nevoie de ghidare!”
Asta mi-a spus Miriam la sfârșitul programului de 5 săptămâni Montessori Acasă.
Atunci a fost momentul in care mi-am dat seama că da, are dreptate.
In online, cu atât mai mult în Romania, Montessori = Activități. Ori nu, Montessori inseamna 10% activitati și 90% știință. (neuropsihiatria copilului, neurostiinte, psihologie)
Totul porneste de la informatiile pe care le avem despre cum functioneaza creierul copilului, cum invata copilul?
Iar noi in online ce vedem? Cu mici exceptii vedem activitati, vedem ”a invata copilul” dintr-o pozitie de superioritate. Li se preda copiilor in loc sa li se dea marea sansa de a descoperi ei lumea si de a se bucura autentic de propriile reusite, fara sa fie recompensati verbal sau cu o inghetata.
O activitate Montessori este caracterizată de mai multe aspect, iar eu aleg acum sa ma opresc la 3 din ele:
-
Copilul are oportunitatea de a ALEGE acea activitate, din mai multe activitati (numarul jucariilor, activitatilor depinde de varsta)
Si aici cred ca observati deja prima eroare pe care o vedem des in online. De multe ori activitatea respectiva este data copilului intr-un interval de timp limitat, ca unica varianta – copilul nu mai are astfel oportunitatea de a alege.
-
Activitatea susține nevoia copilului de REPETITIE.
Aici apare din nou eroarea in multe din cazuri.A face in fiecare zi activitati noi cu copilul, in intervale de timp limitate, fara posibilitate de alegere, se traduce si prin lipsa oportunitatii de repetitie.
-
Activitățile Montessori sunt despre copil, nu despre adult.
In centrul procesului de învatare se afla copilul. Aceasta este poate una din marile deosebiri dintre educatia Montessori si cea traditionala.
Atunci cand adultul gandeste o activitate in locul copilului și i-o pune în față, ii fura cel mai de pret lucru: oportunitatea de a descoperi lumea, in felul său si intr-un ritm propriu, ca o fiinta irepetabila, unică.
Si pentru ca stiu cat de importante sunt aceste informatii pentru dezvoltarea copilului tau am gandit un curs exact pe aceasta tema. In acele 2 ore ai acces la un ghidul complet care te ajută să faci alegerile corecte și conștiente ale jucăriilor și activităților de care are nevoie copilul tău, având la bază informații științifice despre cum funcționează creierul în etapa 0-3 ani.
Inscrie-te aici
https://www.childsnest.ro/cursuri/invata-ce-activitati-sunt-potrivite-pentru-copilul-tau/
Enjoy Montessori!