Parenting

Cum să treci de la negarea sentimentelor copilului la validare si acceptare

Cum să îi vorbești copilului tău, astfel încât să te asculte

Cuvinte care vindecă și apropie

O soluție practică prin care poți trece de la negarea sentimentelor copilului tău, la acceptare și validare este ”comunicarea S.A.L.V.E”. Ce este și cum funcționează această metodă vei afla imediat.

În primul rând, vreau să te rog să te gândești că modul în care alegi să îi vorbești copilului tău are puterea de a vă apropia mai tare sau de a pune distanță între voi.

Atunci cand cuvintele ating sufletul cu acceptare și iubire, copilul simte forța si libertatea de a-și trăi sentimentele într-un mod autentic.

Comunicarea S.A.L.V.E este un exercițiu care poate părea greu la început, dar este vorba, de fapt, de practică. Ai rabdare si lucrurile vor deveni naturale pentru tine. (E greu pentru un adult care nu a avut parte în copilare de o astfel de comunicare să facă asta natural. Fii blândă cu tine.)

SSepară-te de emoțiile copilului dar și de comportamentul lui folosind un ”Discurs Interior Tacit”. (Știu, e pasul cel mai provocator)

Atunci când copilul are un anumit comportament, reacția ta vine automat. Mintea ta îți spune ce cuvinte să folosești. Atunci când ești furioasă și îi spui copilului cuvintele nepotrivite simți apoi că regreți și vezi un zid care s-a ridicat între voi.

Exista însă o modalitate în care să ”rostești” acele cuvinte, fară a-l afecta pe copil.

Le vei spune în mintea ta. Derulează acest film, în mintea ta, fară sunet. Vizualizează comportamentul pe care îl ai și cuvintele pe care le spui, în mintea ta.

Odată ce faci asta și te vei observa, îți vei da seama că toate aceste cuvinte îți aparțin doar ție și nu au legatură cu copilul, deci nu are rost să i le spui și lui.

Lasă-ți gândurile să circule liber și nu te mai judeca pentru ele. Dacă poți, notează acele ganduri și când ai timp lucrează cu ele.

Facând acest exercițiu de fiecare dată, vei putea să îți controlezi mintea și procesul va deveni din ce în ce mai rapid.

Mai mult, te invit să observi acele ganduri. Îti aparțin acele cuvinte, crezi cu adevarat în ele sau sunt poate cuvinte pe care le-ai auzit și tu la rândul tău de la alții (părinți, bunici etc.)

Apoi propune-ți să te pui din nou (în mintea ta) în același context, însă fără acele gânduri. Acolo, în acest context nou, este iubirea necondiționată, de care ești capabilă și care a fost acolo dintotdeauna.

A Atenție îndreptată către copil

După ce practici exercițiul de mai sus îți vei da seama că acea conversație care are loc în mintea ta nu are legătură cu copilul și veți putea, în felul acesta, să îi oferiți atenția de care are nevoie.

L Lecția de ascultare

Ascultă ce are de spus copilul (chiar și nonverbal). Uită-te în ochii lui, pune-i întrebări care să îl ajute să vorbească și mai mult despre ceea ce simte.

V Validează sentimentele

”Așa-i că ți-e greu, uneori, fără mine la gradiniță?”, ”Ai vrut să vin mai repede să te iau?” ”Nu voiai să mergi și azi la gradiniță”

Pe copil nu îl va ajuta dacă îi vei aduce argumente referitoare la cât de frumos este la gradiniță și cât de multe jucării are acolo. El are nevoie să îl accepți cu dorul lui cu tot, cu toate sentimentele sale.

Acele argumente pe care i le-ai da nu ar face altceva decât să vă deconecteze, iar pe copilul se va simți neînțeles.

Chiar dacă nu vei putea sa îl iei mai repede nici mâine și îi va fi dor din nou, simplul fapt că îl înțelegi va face relația voastră și mai puternică, iar el nu va simți rușine pentru sentimentele lui.

E (Empower)

Cu alte cuvinte, dă-i copilului tău încrederea, forța să își traiască propriile  sentimente. Atunci când copilul primește încredere, când e liber de aștepările părinților dar și de emoțiile lor, poate avea și propriile idei despre cum ”se rezolva” acea situație.

Acest exercițiu te poate ajuta în timpul adaptării la cresă/gradiniță, când sentimentele sunt puternice, iar gândurile tale devin greu de gestionat.

Nu uita că nevoile copilului au nevoie să fie îndeplinite, că iubirea necondiționată nu îl face pe copil ”un răsfățat”, ci îl face pur și simplu să se simtă iubit.

Cursul despre Adaptarea la cresă/gradiniță este live sâmbătă, 30 ianuarie, de la 10:00-12:00, iar în cazul în care nu poți participa live, vei primi accesul la înregistrare imediat după terminarea cursului.

Curs adaptarea la gradinita_Gabriela Hranovschi

Vezi detalii aici: https://www.childsnest.ro/cursuri/curs-adaptarea-la-gradinita/

Metoda Comunicării S.A.L.V.E. dar și alte informații de ajutor în relația cu voi și cu copilul pot fi găsite în cartea scrisă de Naomi Aldort, Creștem împreună, de la editura Herald.

Leave a Reply