Clasele se desfăsoară de luni până vineri, în două grupe, și durează două ore.

(10:00 – 12:00 și 13:00 – 15:00)

Atelier Montessori pentru părinte-copil (6 luni - 3 ani)

Cuibul Montessori este mediul pregătit pentru întâlnirile părinte copil. Este, de asemenea, o oportunitate pentru noi, adulții, de a întâlni și alți părinți interesați să ofere copiilor educație având la bază principiile Montessori.

Programul este facilitat de un educator Montessori, pentru nivelul 0-3 ani, acreditat AMI, iar întâlnirile se desfăsoară folosind și schimbul de informații între adulți despre diferite subiecte de interes, cărți, principii și practici Montessori, activități potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare, atituinea adultului, sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Din punct de vedere al modalității de lucru părinte-copil, în Cuib, părintele are oportunitatea de a-și exersa ”observarea” ca tehnică în aplicarea metodei și principiilor Montessori, învățând când și cum să intervină astfel încât să nu întrerupă concentrarea, ce materiale să ofere copilului acasă și cum să le prezinte copilului, cum să ajusteze mediul în funcție de nevoile și perioada de dezvoltare in care se află copilul.

Practica observării stă la baza acestei metode de educație, fiind cheia tuturor deciziilor pe care le luăm, de la ce materiale alegem pănâ la modul în care interacționăm cu copilul și ne conectăm cu el.

Cuibul este un mediu Montessori și este pregătit să susțină procesul de învățare și dezvoltarea independenței  în mod natural, răspunzând nevoilor copilului din etapa de dezvoltae în care se află.

Activitățile la care copilul are acces în acest mediu vin în ajutorul copilului, aflat în proces de dezvoltare psiho-senzorio-motrică, a limbajului, încrederii în mediu și în sine. Pe tot parcursul întâlnirilor, părinții și copiii lucrează împreună, ca într-o mică comunitate, iar acesta este un exercițiu foarte bun înainte de adaptarea la comunitatea fără părinți.

Copilul, dincolo de toate, vede la adulții din jurul său cum se comportă oamenii în cadrul comunităților, cum se salutăm, cum își strâng  mâna, sau cum își spun ”mulțumesc” și ”te rog”. Acestea nu sunt lecți pe care să le putem preda unui copil, ci sunt comportamente pe care le modelăm, copilul învâțându-le prin simplul fapt că le vede la noi, adulții din jurul său.

Cum se desfășoară o întâlnire

  • La sosirea în Cuib, adultul oferă timp copilului sau ajutor, dacă este cazul, să se dezbrace, indicându-i unde sunt cuierul și cutiile pentru pantofi.
  • Adultul și copilul intră în mediu. Adulții se salută, fără să pună presiune pe copii să salute – ei vor observa în mod natural adulții și vor saluta și ei când se vor simți pregătiți.
  • Ajunși în mediu, părintele oferă timp copilului să se acomodeze cu mediul, fară a-l direcționa către o anumită activitate, oferindu-i oportunitatea să aleagă ceea ce își dorește să facă. Unii copii preferă să observe ceea ce se întâmplă în mediu pentru perioade mai luni de timp – nu vă îngrijorați, și observarea este tot o formă de învățare.

Momentele de lucru ale copilului sunt fie cu părintele, fie independente, în funcție de nevoia fiecărui copil.

În momentele în care copilul lucrează, părintele, aflându-se lângă el, poate exersa tehnica observării. Fără să judece sau să tragă concluzii, adultul observă copilul și se bucură de tot ceea ce este capabil să facă.

  • Educatorul ghidează adultul și oferă informații despre metoda de lucru, fiecare material în parte și scopurile acestuia, lucrând și împrună cu copilul în măsura în care acesta estede acord.
  • Discuții libere între adulți – adulții sunt încurajați să împărtășească experiențe, cărți, idei.
  • În ultimele 10 min ale fiecărei întâlniri grupul cântă câteva cântece, acesta fiind momentul care marchează sfârșitul întâlnirii din ziua respectivă.

Programul Montessori pentru părinți și copii răspunde nevoilor copilului din perioada minții absorbante (caracteristică primilor 6 ani)

Mintea copilului este acea perioadă unică, în care copilul învață mai multe lucruri decât în orice altă perioadă a vieții sale.

Atelierele Child`s Nest vin cu ceva nou în ceea ce privește activitățile pentru părinți și copii din București.

Este un mediu care permite copilului să se miște liber, să aibă parte de experiențe și să ia din mediu tot ceea ce are el nevoie pentru a se dezvolta.

Cuibul oferă oportunitatea fiecărui copil de a face alegeri, de a explora și, ceea ce este poate cel mai important în dezvoltarea lui, de a se mișca liber. Toate aceste  se întâmplă avand alături o persoană de încredere, pentru că vorbim de o vârsta la care copilul are nevoie să fie încă lângă  părinte.

Totul se întâmplă în ritmul copilului, el este cel care inițiază jocul, iar adultul îl însoțește pe acest drum, fără intervenții personale, fără a-l întrerupe sau distrage de la activitatea aleasă.

Copilul este, prin natura lui, curios și dornic de explorare, iar acest mediu exact asta susține – explorarea liberă într-un mediu sigur, alături de un părinte.

Până la vârsta de 3 ani copilul încă nu poate petrece mult timp departe de părinte, de aceea, în cadrul atelierelor Child` Nest copilul are părintele alături, se simte în siguranță, în felul acesta se poate concentra pe nevoia de explorare.

”În ritmul în care se întămplă lucrurile acum, nu mai avem mereu timpul și răbdarea necesare pentru a-i da copilului oportunitatea să încerce lucruri – să încerce, de exemplu, să își pună o șosetă timp de 30 de minute – pentru că ne grăbim să ajungem la o petrecere, la magazin sau avem o programare la medic.

Atelierele  exact asta își propun – să dea părintelui și copilului acesată oportunitate de a se juca în ritmul copilului, de a încerca lucruri. Este vorba de mai mult decât a ține copiii ocupați, este mai degrabă despre conectare, lucru cu mâinile, repetiție. ”

Cuibul seamănă cu ”acasă”, o casă pentru copii, cu zone de lectură, de mișcare, de activități care ajută la dezvoltarea motricității fine, zone de artă și muzică. În egală măsură, este un loc unde emoțiile sunt acceptate și îmbrățișate, iar copiii și părinții sunt susținuți și înțeleși.

Și cum nimic nu este perfect, nici viața de părinte nu este tot timpul ușoară. Cei care vin în Cuib pot beneficia de ajutor și informații utile de la specialistul Montessori pentru nivelul 0-3 ani, Gabriela Hranovschi.

”Cred că primii ani de viață ne definesc într-un fel sau altul modul în care ne dezvoltăm și suntem pe tot parcursul vieții.  Este o perioadă în care copilul învață mai multe lucruri decât în oricare alta din viața sa.

Această idee este și motivul pentru care am ales să pregătesc Cuibul pentru copii și părinți.  Child`s Nest este un mediu al copilului, unde el poate pur si simplu să fie și să se dezvolte în ritmul său, având aproape părintele.”

Preturi ateliere Montessori Child's Nest

1 atelier

Costul unui atelier este de 95 de lei

8 ateliere

Abonament de 8 ateliere în grup/luna – 720 lei/lună

12 ateliere

Abonament de 12 ateliere în grup/luna – 960 lei/lună

16 ateliere

Abonament de 16 ateliere în grup/luna – 1120 lei/lună